Kerntalenten en toxische relaties
Het is moeilijk wat te schrijven over het verband tussen kerntalenten en toxische relaties. Toch wil ik een poging doen. Het is een spannend onderwerp. Omgeven met heel veel pijn en trauma.
Ik wil er graag wat gedachtes over opschrijven zonder de emoties die onherroepelijk om dit onderwerp heen ‘hangen’. Ik zie namelijk een terugkerend beeld. Klanten die zich ontworstelen aan toxische relaties hebben allemaal, zonder uitzondering twee specifieke kerntalenten sterk. Namelijk transpositie-empathie en flexibiliteit.
In theorie zou ik dan zeggen: je bent te lief. Voor de mensen om je heen. En dus niet voor jezelf. Je beweegt zoveel mee dat het voor jezelf niet eens altijd duidelijk is waar je staat. Je bent een pleaser. Daar kan zo’n klant het dan mee doen.
Uiteraard is het niet zo dat iedereen met deze twee kerntalenten sterk vast zit of vast zat in een toxische relatie. Gelukkig niet. Opvoeding, wel of niet psychisch stabiele ouders hebben gehad en je verdere levensontwikkeling hebben ook grote invloed op het wel of niet kunnen onderhouden van gezonde relaties.
Toch zie ik wel dat mensen met deze twee kerntalenten sterk vaak op enig terrein in hun leven moeite ervaren met mensen die misbruik van hun maken, niet eerlijk zijn, ze overal voor op laten draaien.
Daar kunnen ze het dan mee doen?
Niet dus. Daarvoor heb ik gedurende een jaar vaak 4 verdiepingsgesprekken met klanten. Ik wil ze niet laten zwemmen. Zo van: alsjeblieft, dit is je profiel, succes ermee. We gaan er mee aan de slag. We kijken naar hun hele kerntalentenprofiel. Hoe zit het met hun rationele kerntalenten, kunnen ze hun ratio inzetten als tegenwicht voor hun sterke empathie? En als de rationele kerntalenten niet zo sterk zijn, of de een is sterk en de ander is klein, wat voor lifehacks kunnen we dan bedenken, die ze zichzelf aan gaan leren om te voorkomen dat ze alweer ergens ‘ja’ tegen hebben gezegd terwijl alles binnen in hun schreeuwt: NEE?!