FAQs.

Daucus Carota Dara © Joske Simmelink
  • Als de volgende vragen in je hoofd rondzingen:

    Ik ben toe aan een nieuwe stap in mijn carrière, hoe krijg ik scherp of dat binnen mijn huidige bedrijf is, bij een ander bedrijf of misschien in een eigen onderneming het beste kan.

    Wat is voor mij belangrijk in een baan om het langer dan een half jaar vol te houden?

    Hoe kan ik beter aan mijn leidinggevende duidelijk maken wat mijn sterke kerntalenten zijn en wat ik nodig heb om mijn werk met plezier en voldoening te doen?

    Ik ben leidinggevende, maar het loopt niet soepel in de communicatie met mijn medewerkers, waar zit ‘m dat in en hoe kan het anders?

    Ben ik voldoende in staat een eigen bedrijf op te zetten en draaiende te houden?

    Hoe voorkom ik een burn-/bore-out?

    Hoe kom ik die burn-/bore-out waar ik in zit weer te boven?

    Ik kan van alles, maar waar word ik gelukkig van?

    Wat mogen anderen van mij verwachten?

    Hoe vertel ik anderen hoe ik in elkaar zit?

    Ik heb een fijne relatie, maar mijn partner kan me in sommige dingen nooit volgen, waar zit ‘m dat in?

    Welke studie past bij mij?

  • Iedereen heeft 23 kerntalenten in verschillende sterktes, dus sterk, half of klein. Deze 23 kerntalenten worden bepaald op basis van wat je als kind graag deed en waar je blij van werd. Kerntalenten zijn een combinatie van aard, ontwikkelingsvermogen en intrinsieke motivatie.

  • De voorbereiding, het invullen van de vragenlijst, roept veel leuke herinneringen op en geeft vaak veel plezier. Het hierover vertellen is voor vrijwel iedereen aangenaam om te doen, het gaat namelijk alleen over wat je deed toen je nog een jong, onbevangen kind was. Zowel de analyse, het verslag als het evaluatiegesprek zorgen er vrijwel altijd voor dat de stap om tot actie over te gaan snel gezet is.

  • Het vraagt tijd, rust en optimale aandacht. Daar is het resultaat vervolgens ook naar. Een kerntalentenanalyse is complex en elke keer anders en kan alleen worden uitgevoerd en geïnterpreteerd door een officieel door Coretalents opgeleid analist. Van tijd tot tijd is het nodig om naar HR en leidinggevenden extra uitleg te geven omdat deze methode nog niet bij iedereen in Nederland bekend en gekend is.

  • Dat jij na het doen van de kerntalentenanalyse weet wat je nodig hebt om lekker in je vel en in je werk te zitten betekent dat je er samen met je werkgever voor kunt zorgen dat:

    je in kaart kunt brengen welke werkzaamheden in je functie zouden moeten zitten om gemotiveerd je werk te kunnen doen

    welke werkzaamheden je juist niet (meer) wilt doen om te voorkomen dat je burn-out raakt

    welke aspecten van jouw persoonlijkheid extra aandacht nodig hebben (heb je veel beweging nodig, heb je regelmatig tijd nodig om even tot jezelf te komen, meer of minder prikkels, meer of minder afwisseling en uitdaging, hou je van voorspelbaarheid of weet je liever ‘s ochtends niet wat de dag je gaat brengen, enz).

  • De kerntalentenanalyse is geschikt voor iedereen vanaf ongeveer 14 jaar. Het belangrijkste is dat je kindertijd is afgesloten en je in de puberteit bent (of daar al lang en breed weer uit bent ;).

  • De kerntalentenanalyse is voor vrijwel iedereen geschikt. Er is één uitzondering: als je in je kindertijd te maken hebt gehad met groot, (onverwerkt) trauma (met een hoofdletter T), dan kan de kerntalentenanalyse niet worden afgenomen. We weten niet zeker of trauma invloed heeft op de uitslag van de analyse daarom raad ik het in dat geval af. Komt nog eens bij dat het dan ook vaak geen prettige herinneringen zijn waar je naar terug gaat. Mocht je twijfelen neem dan contact met me op zodat je na overleg beter kunt inzien of de kerntalentenanalyse wel of niet bij je kan worden afgenomen.

  • Kijk hiervoor op de pagina Tarieven

  • Omdat de kerntalentenanalyse, in vergelijking met andere persoonlijkheidstesten en vragenlijsten, niet of nauwelijks manipuleerbaar is. Uiteraard ben ik er bedacht op dat hoogbegaafden vaak als kind niet echt speelden zoals gebruikelijk of zoals de bedoeling was met bepaald speelgoed. Door veel ervaring en een zelfde denkwijze kan ik de analyse dan nog steeds nauwkeurig afnemen. Ook in de uitkomsten houd ik rekening met het (u)hb zijn. We bespreken onder andere hoe je je verhoudt tot andere mensen (1-op-1 en in groepen), hoe het zit met je behoefte aan autonomie, in hoeverre je multipotential bent en wat het voor je betekent om buiten de gebaande paden te lopen.

  • Na het bespreken van het verslag gaan we door met de Functiematrix. Ik heb de masterclass Functiematrix bij Frans Corten gevolgd. De Functiematrix geeft je direct inzicht in hoeveel sterke kerntalenten je kunt uitleven in je baan en of dat genoeg is. En aan de hand van de functiematrix kunnen we onderzoeken of andere ‘droombanen’ waar je wellicht al jaren over nadenkt wel of niet bij je kerntalentenprofiel passen.

  • Jazeker, met een Cronbach’s Alpha betrouwbaarheidsindex van .84. Danielle Krekels heeft de kerntalentenmethode ontwikkeld op basis van meer dan 20 jaar onderzoek en ontwikkeling. Ze ontdekte dat ieder mens 23 kerntalenten heeft, die elk sterk, half of klein aanwezig zijn. Deze methode gaat via je kindertijd terug naar je ware kern. Daar ligt de sleutel tot wat bij je past, waar je zin in zal hebben en waar je potentieel ligt. En wat je energie geeft of kost.

Staat je vraag er niet tussen? Aarzel niet contact met me op te nemen. Ik neem graag de tijd een en ander toe te lichten.

“Hard werken voor iets waar we niet van houden, noemen we stress.

Hard werken voor iets waar we van houden, noemen we passie.”

Simon Sinek